2014. november 11.

Első bútorfelújításom

Régóta terveztem, hogy nekivágok egy komolyabb DIY projektnek, de folyton hely problémáim voltak. A panel lakás korlátai elég szűkek ebből a szempontból (is)...

Mikor kiderült, hogy végre haza tudok utazni néhány napra a szüleimhez, ahol a tágas udvar szélén apukám barkácsműhelye áll, tudtam, eljött végre a megvalósítás ideje.

Szentgyörgyi Kata >>Hogyan és mivel fessünk bútort?<< című posztjával egy meghatározó mérföldkövet helyezett el a hobbi bútorfelújítás rögös útján. Ha valaki ilyen projektre szánja el magát, mindenképp olvassa át előtte, gyönyörűen összefoglalja a tudnivalókat.
Én is  ez alapján állította össze a szükséges eszközök listáját, majd elindultam az OBI-ba beszerző körútra. Mivel nem csináltam még ilyen jellegű felújítást, semmilyen kellékkel nem rendelkeztem. Igyekeztem ár-érték arányban a legjobb termékeket keresni.

Amire szükségem volt:

  • Csiszolópapír: 80-as és 120-as erősségűt vásároltam, ezek a puha kategóriába esnek.
  • Fatapasz
  • Ecset, henger
  • Hígító
  • Festék: Hivatalosan alapozó is kellett volna, de én a fent említett okok miatt >>OBI 2 az 1-ben festéket<< választottam, ami alapozó és zománcfesték egyben.

A kiinduló állapot...
...nagyon kopott szekrény, oldalára kövült Coca-Cola matricával. Gondoltam a helyzet ennél rosszabb már úgysem lehet, így bátran vágtam bele a felújításba. Ezermester apukám kincsekkel teli műhelyéből előkerült egy csiszológép és néhány jó tanács. 
(A hétvégén elég világossá vált számomra, hogy a kék szememen kívül mi a legdominánsabb, amit az apukámtól örököltem.:))
A bútor oldalán éktelenkedő ragacsnak én természetesen nekiestem a csiszológéppel. Szerencsémre apukám még időben leállított és megkímélt egy csomó felesleges munkától. Előkapta a műhelyéből barkács(!) hajszárítóját és pillanatok alatt lehúzta róla a forró levegőtől megpuhult fóliát. A bútorlapon maradt ragasztót alkohollal távolítottuk el, így nem tette tönkre a csiszolópapírt azzal, hogy beleragadt.
Egy egész napos polírozás után jöhetett a festés. Egy réteg fehér, aztán még egy. Végül a belsejébe kettő szürke. Két nap száradás, hogy biztosra menjek. És kész:
 
Tetszik a végeredmény?
Ti mivel töltitek a szabadidőtöket?
Próbálkoztatok már bútorfelújítással?
Terveztek hasonlóba belevágni?

8 megjegyzés:

  1. nagyon-nagyon jó lett a bútor is, a környezetéért meg végképp odavagyok. marha jó. örömmel látnám a lakás többi részét is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De cuki vagy, köszönöm! :* A lakás folyamatos felújítás alatt van, tervezek még sok-sok képet hozni róla. ;) Mivel DIY módon igyekszem megoldani, amit lehet egy kicsit lassan haladok, de fogom dokumentálni a változásokat és természetesen megmutatom majd nektek is!

      Törlés
  2. Jaj, nagyon-nagyon tetszik! Olyannyira, hogy most már tudom, mit kezdek az egyik kedvenc, ütött-kopott polcocskámmal. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dejó! Mindenképp mutasd majd meg a végeredményt! :) Nagyon kíváncsi vagyok rá!

      Törlés